FORUM

Za sve fanove TOMOS-a

Dobrodosli na novi Tomos fan forum!! Nadam se ugodnom druzenju, dijeljenju korisnih savjeta i informacija!! Za sva pitanja obratite se meni ili jednom od moderatora! Pozz!
Svi clanovi se pozivaju da pozovu svoje prijatelje na forum!!
OBAVIJEST Produzujemo godisnjinji jos do nedjelje... nastavak ostaje isti => Za sva pitanja i probleme obavjstite Administratora AtoZz

Latest topics

» Pozdrav svima!
ned sij 27, 2013 10:59 pm by Bora_50

» POTRAŽUJEM
sri lip 27, 2012 1:45 am by subaru wrx

» Tomos na vodu
čet lip 14, 2012 2:28 pm by adia

» Pozdrav :)
pon tra 16, 2012 1:41 pm by sandi1

» Pozdravljam sve na forumu.
sub tra 14, 2012 3:48 pm by sandi1

» potrebna pomoc oko cilindra
pet pro 09, 2011 11:30 pm by perav

» Pravila Tomos Fan Foruma
sub stu 19, 2011 12:09 pm by MatejT3

» Zdravo svima!
pet stu 18, 2011 10:32 am by MatejT3

» Tomos APN 15 SL
ned oľu 27, 2011 12:59 am by Atila88

Navigation

Affiliates

free forum
 

  Svećica: kako i šta radi, šta znače toplotne vrednosti..

  Share
  avatar
  AtoZz
  Admin

  Posts : 101
  Location : Serbia
  Age : 26
  Points : 238
  Reputation : 1
  Join date : 15.07.2010

  Svećica: kako i šta radi, šta znače toplotne vrednosti..

  Postaj by AtoZz on pet srp 16, 2010 2:49 pm

  Svećice su jedna od najviše neshvaćenih komponenata motora. Mnogi postavljaju pitanja na koja ne dobijaju odgovor. Ljudi često kupuju jeftine i neodgovarajuće svećice misleći da te svećice obavljaju jednak posao kao i svaka druga svećica.

  Ovaj članak tj. ovaj ceo tekst se odnosi na sve motore (2-T, 4-T, rotacione,...).

  Svećica je vaš svedok kojeg možete pitati šta se događa u komori za sagorevanje i nju možete koristiti kao alat za dijagnostiku stanja vašeg motora.

  Da bi bolje razumeli svećice, moramo nešto znati o njihovoj svrsi i delovanju.
  Svećica kao komponeneta ima dve osnovne funkcije: pali mešavinu vazduha/goriva i uklanja toplotu iz komore za sagorevanje.

  Svećice prenose električnu energiju koja pretvara gorivo u radnu/mehaničku energiju. Da bi se kroz zazor pojavila varnica kroz sistem za paljenje se mora dostaviti dovoljna količina ''voltaže''. Ovo se kod svećica definiše kao ''Električne performanse'' svećice.

  Temperatura glave svećice mora biti odgovarajuće niska da bih se sprečilo prevremeno paljenje smeše ili predpaljenje i dovoljno visoka da bih se sprečilo gušenje motora sa previše neupaljenje smeše. Ovo se kod svećica definiše kao ''Toplotne performanse'' i te performanse se određuju sa toplotnom vrednošću svećice koju ste izabrali.

  Važno je znati da svećice ne proizvode toplotu kao što većina misli, nego je otklanjaju. Svećica radi kao prenosnik toplote tako da odvodi neželjenu toplotnu energiju od komore za sagorevanje u sistem za hlađenje. Toplotna vrednost se definiše kao mogućnost svećice da rasprši toplotu.

  Toplotna vrednost svećice nema nikakve veze sa voltažom koja prolazi kroz svećicu. Mera toplotne vrednosti se određuje sa nekoliko faktora: dužinom središnjeg keramičkog izolatora, mogućnošću upijanja i prenošenja toplote i materijala od kojih je napravljena centralna elektroda.


  -Toplotne vrednost i tok toplote kod NGK svećica


  Dužina ispusta izolatora je udaljenost od vrha / tačke paljenja do tačke gde izolator dodiruje metalnu školjku svećice. S obzirom da je vrh izolatora najtopliji deo svećice, upravo temperatura vrha svećice je primarni faktor u predpaljenju ili prevremenom paljenju i gušenju motora.

  Bilo da su svećice smeštene u kosilicu, brod, tunirani automobil, motocikl ili drugo vrh svećice mora imati temperaturu od najmanje 500°C do najviše 850°C. Ako je temperatura vrha niža od 500°C, područje izolatora koji okružuje elektrodu neće biti dovoljno vruće da sagori ugljenik (čađ) i ostatke iz komore. Ovi akumulirani ostatci mogu uzrokovati da gorivo ulazi u komoru, a da to isto ne može u potpunosti sagoreti pa tada dolazi do karakterističnog pucanja iz auspuha. Nasuprot tome ako vrh svećice ima temperaturu veću od 850°C tada će se svećica pregrevati i to može uzrokovati razna sitna oštečenja u obliku rupica na keramičkom izolatoru te može uzrokovati da se centralna elektroda otopi. Ovi problemi mogu uzrokovati probleme kao što su pred-paljenje i zatim često detonaciju. Ovo će vas koštati puno novca jer često oštečuje osim svećice i sam motor.
  Na svećicama koje su identičnog tipa razlika između jedne toplotne vrednosti do druge je mogućnost da ukloni približno 70°C do 100°C iz komore za sagorevanje.

  -Temperatura vrha i izgled glave svećice


  Izgled glave zavisi od temperature vrha svećice. Postoje tri osnovna izgleda glave svećice: dobra, pregrijana i ''ugušena''.
  Granica između ''gušenja'' i optimalnog rada (500°C) se naziva temperatura samostalnog čiščenja. Pri toj temperaturi akumulirani ugljenik i ostali ostatci izgaraju.

  Sa spoznajom da je dužina ispusta izolatora jedan od glavnih faktora za toplotnu vrednost svećice možemo zaključiti da što je ispust duži manje je toplote apsorbovano i toplota mora duže putovati do mesta za hlađenje. Ovo znači da svećica ima veću unutrašnju temperaturu i kaže se da je to ''vruća svećica''. Vruća svećica održava višu unutrašnju temperaturu da bih se lakše sagorelo ulje i ugljenik (čađ). Analogno tome hladna svećica ima kraći ispust i apsorbuje više toplote. Ova toplota putuje kraću udaljenost i to dopušta svećici da radi na manjoj unutrašnjoj temperaturi. Hladnija toplotna vrednost je potrebna kada je motor prerađen radi boljih performansi, kada je opterečen teškim teretima i kada se konstantno nalazi na visokim obrtajima. Hladniji tip svećice brže otklanja toplotu i smanjuje šanse da se dogodi prevremeno paljenje smeše i topljenje ili oštećenje glave svećice.

  Ako se vaša svećica ne može nositi sa količinama toplote, patiće performanse i mogu se dogoditi oštečenja na motoru.

  Ovo su problemi i način rešavanja problema sa svećicama:

  Odnos vazduh/gorivo može ozbiljno uticati na performanse motora i uslove rada svećice. Prebogata smeša vazduh/gorivo može uzrokovati smanjenje temperature vrha svećice i dovesti do loše voznosti i gušenja motora. Presiromašna smeša vazduh/gorivo može uzrokovati povećanje temperature vrha svećice i povećanje temperature u cilindru što vodi do prevremenog paljenja, detonacije i ozbiljne štete na svećici i motoru. Važno je da proverite stanje svećice više puta tokom procesa friziranja da bi ste postigli idealni odnos vazduh/gorivo.

  Visoka kompresija i prisilna indukcija će podići vrh svećice i temperature u cilindru. Kompresija se poveća tako da radite određene modifikacije kao što su smanjivanje volumena komore za sagorevanje, dodavanje prisilne indukcije (nitro, turbo i superpunjači) i promena bregaste osovine.
  Ako već povećavate kompresiju potrebna je ''hladnija'' svećica, gorivo sa većim brojem oktana i vrlo velika pažnja na odnos vazduh/gorivo. Ako ne izaberete ''hladniju" svećicu to može dovesti do štete na svećici i motoru.

  Brzina motora i opterećenost motora je proporcionalna povećanju temperature. Kada putujete na konstantno visokim brzinama ili nosite vrlo teške terete, hladnija svećica bi trebala biti ugrađena.

  Temperatura vazduha takođe može uticati na rad svećice, a time i motora. Kada je temperatura vazduha niska tada je gustina vazduha veća što rezultira u slabijoj količini goriva u vazduh/gorivo mešavini. Ovo stvara veći pritisak na cilindar i veće temperature i to uzrokuje povećanje temperature svećice. Zbog ovog problema bilo bi preporučljivo poboljšati dovod goriva.
  Analogno tome kada se temperatura vazduha povećava, gustina vazduha se smanjuje pa tako i usisna količina, tako da bi trebalo smanjiti dovod goriva.

  Vlaga, iako mnogi misle bezopasna nije baš u stvarnosti takva. Ako se količina vlage u vazduhu povećava tada se usisna količina vazduha smanjuje pa to rezultira smanjenjem temperature sagorevanja i pritiska što zatim uzrokuje smanjenje temperature svećice i smanjenje snage koju imate na raspolaganju.
  Pritisak vazduha takođe uzrokuje neke od problema sa svećicama. Što je veći pritisak to je pritisak u cilindru manji. Mnogi mehaničari pokušavaju ispraviti ovaj problem tako da stavljaju svećicu druge toplotne vrednosti ali potrebno je prilagoditi smešu vazduh/gorivo tako da više vazduha dolazi u smešu.

  Postoje i mnogi tipovi abnormalnog iliti nenormalnog sagorevanja:

  Predpaljenje ili prevremeno paljenje smeše: definiše se sa paljenjem mešavine vazduha i goriva pre već predodređenog trenutka paljenja. Takvo nenormalno paljenje najčešće uzrokuju ''prevruća'' svećica, gorivo sa premalo oktana, siromašna mešavina vazduha/goriva, previsoka kompresija ili neučinkovito hlađenje motora. Promena na više oktansko gorivo, hladnija svećica, bogatija smeša vazduh/gorivo ili manja kompresija bi trebala popraviti problem. Predpaljenje često vodi do detonacije.

  Detonacija ili eksplozija smeše: Najgori neprijatelj svećice! Može slomiti izolator ili elektrodu za uzemljenje. Temperature vrha svećice mogu dostići preko 1900°C tokom procesa sagorevanja (kod motora za trke). Najčešći uzrok je prevremeno paljenje smeše. Dok se klip kreće prema gore (mehanička akcija) jer ga gura klipnjača prevremeno upaljena smeša će pokušati gurati klip na dole. Ako klip ne može gore zbog prevremene eksplozije, a ni dole zbog toga što ga gura klipnjača - on se trese. Taj talas snage proizvodi čujni zvuk. To je detonacija. Većina štete koju motor pretrpi kad se dogodi detonacija je od prekomerne toplote. Svećica se ošteti od velike temperature i pratećeg talasa.
  Loše paljenje: Kaže se da je svećica pogrešno ili loše upalila smešu kada nema dovoljno voltaže da upali svo gorivo prisutno u komori za sagorevanje u pravom trenutku. Svećica može imati slabu varnicu iz više razloga: neispravna bobina, prevelika kompresija sa netačnim zazorom. Loša paljenja smeše uzrokuju loše performanse, a ozbiljniji problemi će uzrokovati lošu potrošnju, lošu voznost motora i može dovesti do štete na motoru.

  Gušenje motora: Ono se događa kada je temperatura vrha svećice nedovoljna da sagori ugljenik, gorivo, ulje ili ostale ostatke. Uzrokovaće da varnica oslabi. Ako dođe do gušenja motora te svećice moraju biti zamenjene.
  Sada kada imate sve ono (znanje) što je potrebno da bi razumeli svećice, na vama samo ostaje da uživate u vožnji i servisirate svoju
  svećicu.

  Prvo treba pogledati boju i stanje porculanskog dijela svjećice. Njegova boja može mehaničaru reći u kakvom je stanju motor, a to je jako važno. Različite boje svjećice mogu objasniti stvari kao što su pregrijavanje motora ili ako je motor potrošen. Boja treba biti očitana sa porculanskog izolatora i uspoređena sa slijedećih nekoliko slika.

  Brončano (žutosmeđe) obojena svjećica znači da motor radi normalno i da je smjesa zraka i benzina optimalna. To mehaničaru govori da je sa radom motora sve u redu. Kod mijenjanja svjećice treba paziti da se zamijeni sa svjećicom iste toplinske vrijednosti kako ne bi došlo do oštećenja motora. Slijedeća slika prikazuje normalno trošenje centralne elektrode. Nova svjećica ima vanjsku elektrodu sa četvrtastim rubovima što pomaže boljem stvaranju iskre.


  Masno crna i suha svjećice je uzrokovana nepravilnom smjesom benzina i zraka u rasplinjaču ili pretjeran prazni hod kod nekih motora. Crni dim iz auspuha je znak da je smjesa prebogata. Prebogata smjesa treba biti naštelana prije postavljanja nove svjećice. Najčešći uzroci prebogate smjese su:
  * prljav zračni filter
  * vijak za smjesu na rasplinjaču treba podešavanje
  * plovak rasplinjača je previsoko, te je potrebno otkloniti kvar


  Crna i mokro pocakljena svjećica je uzrokovana pregorenim uljem koje curi pored karika ili smjernica ventila te sagorijeva u cilindru. Takav motor će iz auspuha ispuštati plavkasti dim, što znači da je motor spreman za generalku. Dvotaktni skuteri koji imaju ovakvu svjećicu imaju prejaku smjesu ulja u karburatoru. Ako se prije otklanjanja kvara stavi nova svjećica, ona će se nauljiti te motor neće htjeti upaliti. Najčešći problemi u ovom slučaju su:
  * potrošeni klip i karike
  * potrošen cilindar
  * istrošene smjernice ventila
  * neispravna bregasta osovina


  Bijelo obojena svjećica je uzrokovana pregrijavanjem motora. Ako se kvar ne ukloni, može nastati trajno i ozbiljnije oštećenje motora. Najčešći uzroci:
  * neodgovarajuća svjećica (prevelika toplinska vrijednost)
  * nisko-oktansko gorivo
  * problemi sa hlađenjem (prljava perca na cilindru, nedostatak vode u rashladnom sistemu, nedostatak ulja u motoru).
  * smjesa zraka i benzina je siromašna (previše zraka)


  Ova slika pokazuje što se može dogoditi ako nešto udari u svjećicu. U svjećicu je udarilo nešto iz unutrašnjosti motora, te motor ne smije biti ponovno upaljen prije otklanjanja kvara. Budite sigurni da ste koristili svjećicu ispravne dužine!


  Neumjereno zapaljenje (eksplozija smjese) je uzrokovalo pucanje porculanskog dijela svjećice. Motor ne smije biti ponovno upaljen jer može doći do trajnog oštećenja motora. Provjerite da li je gorivo odgovarajuće oktanske vrijednosti.


  Ova svjećica ima karbon između elektrodi. To je najčešće uzrokovano popuštanjem karbona, te se on nakuplja između elektrodi što sprječava nastajanje iskre.


  Ova svjećica prikazuje stanje nastalo najčešće neispravnim izborom odgovarajuće toplinske vrijednosti. Ostali mogući uzroci:
  * presiromašna smjesa
  * neispravan rashladni sustav
  * neispravno podmazivanje motora


  Ova svjećica je istrošena zbog vrlo dugog korištenja. Može se primijetiti da je vanjska elektroda okrugla od istrošenosti. Istrošena svjećica za iskru treba veću struju te time uzrokuje smanjenje snage motora.
  -------------------------------
  !!!!-----> http://xt-tt.darkbb.com/ <-----!!!!!!

   Sada je: sri sij 16, 2019 8:55 pm.